Pappa jobbar medan son leker

Balans mellan arbete och fritid - ett steg mot hållbar kompetensförsörjning

25 december 2023

Tillbaka till nyhetsöversikten

Hej, Mårten här!
I dagens arbetsmarknad har frågan om balans mellan arbete och privatliv aldrig varit hetare. För att kunna bygga en hållbar kompetensförsörjning i företaget är denna balans väldigt viktig. Varför behövs då detta för att rekrytera och behålla talang på ett hållbart sätt? 👇

1. Du blir en attraktiv arbetsgivare

Balans mellan arbete och privatliv är mer än bara en trend. Det är en avgörande faktor för många när de väljer en arbetsgivare. Det räcker helt enkelt inte med att bara erbjuda en konkurrenskraftig lön och förmåner. Dagens talanger värderar sin tid högt. Genom att du lyfter fram arbetslivsbalans i rekryteringsprocessen gör du ditt företag mer attraktivt för talanger och implementerar en hållbar kompetensförsörjning. Utöver att marknadsföra detta i jobbannonser och på företagets hemsida, se även till att intervjuprocessen speglar detta! Diskutera hur balansen kan se ut med potentiella anställda och visa dem hur det är en integrerad del av företagskulturen. Det kommer ni långt på!

2. Förbättrad produktivitet och arbetsmoral

Balans i livet resulterar ofta i ökad produktivitet och förbättrad arbetsmoral hos medarbetarna. När de inte är stressade över att ha många arbetsrelaterade och privata bollar i luften samtidigt kan de fokusera och prestera bättre. Genom att exempelvis införa flextid och möjlighet till distansarbete ger du utrymmet de behöver för att ta hand om sitt privatliv utan att det går ut över arbetet. Glöm inte att ha en regelbunden uppföljning och feedback, för att säkerställa att dessa initiativ fungerar som de ska.

3. Minskad risk för utbrändhet och personalomsättning

Utbrändhet och en hög personalomsättning går hand i hand, vilket är ett stort problem idag. Detta kostar inte bara personalen sin hälsa - det är även kostsamma problem för ett företag. Genom en balans mellan arbete och privatliv minskar du denna risk drastiskt. Skapa en kultur med öppen dialog om mental hälsa och stress på arbetsplatsen. Om du har möjlighet kan du ta inspiration från framgångsrika företag som erbjuder medarbetarna möjlighet till "mental health days".

4. Ökad medarbetarengagemang

Medarbetare som känner att sitt välbefinnande är en prioritet blir mer engagerade i sitt arbete. Det leder till högre produktivitet, mindre sjukfrånvaro och i det långa loppet: en mer hållbar kompetensförsörjning. Se det som en relation: om båda parter investerar i den ökar chansen att den är och förblir stark. Utöver initiativ för arbetslivsbalans kan du till och med prova belöningssystem som är knutna till medarbetarens välbefinnande. Kanske får medarbetarna en belöning om de börjar träna regelbundet? Prova dig fram!

5. Förbättring av företagskulturen

Var finns företagskulturen? Hos människorna på företaget.
Ett företag som tar balans mellan arbete och privatliv på allvar stärker företagskulturen som helhet. Medarbetare som mår bra presterar bättre och skapar en positiv spiral av en hälsosam kultur. Detta gör dessutom att medarbetarna talar gott om sin arbetsplats, vilket stärker ert employer brand. Motsatt situation är också lika viktig att tänka på: om dina medarbetare är missnöjda skadas din kultur och employer brand!

Denna balans är alltså en grundläggande del av en hållbar kompetensförsörjning. Genom att implementera dessa initiativ kan ditt företag inte bara spara resurser utan också bli en mer attraktiv arbetsplats i stort! Om du vill diskutera detta vidare, tveka inte att höra av dig till mig! 👇

Lena Skogholm

Mårten Forslund - VD - Serveoffice

Kontakta oss

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.